top of page

BENVINGUTS!

La Colla de Geganters, Grallers i Tabalers de Balsareny - Els K + Sonen és una entitat relativament jove. Podem dir que, en els seus inicis, va néixer com a grup musical, amb gent que tenia inquietuds per la música, especialment per la gralla i la percussió. L'activitat musical del grup comença aproximadament a la segona meitat de l’any 2011, gràcies a l'ajuda dels grallers de Sant Fruitós de Bages, i l’any 2012 ja participen en diverses sortides tot acompanyant els Geganters de Balsareny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A finals de l’any 2012, però, van sorgir algunes diferències de criteri sobre com encarar el futur dels Geganters i Grallers de Balsareny. Ben aviat, tenint en compte que, a part pròpiament del grup musical, també hi havia portadors amb ganes de potenciar una major activitat de l'entitat, el grup es va anar engrescant per tirar endavant el projecte d'una nova colla gegantera, de tal manera que a finals de l'any 2012 aquesta es creava oficialment i a l’any 2013 ja se celebrava la primera trobada de gegants. La colla ha seguit mantenint el nom referencial d’aquell pioner grup musical "Els K + Sonen". Durant aquells inicis els músics van seguir potenciant i adquirint tècnica musical, assistint a diverses sessions d'un curs de percussió de l'Arco Baleno (Brasil) a Montcada i Reixac, o assistint a diversos seminaris i classes de gralla. Paral·lelament, a Balsareny la colla va començar a portar els gegantons del municipi, recentment estrenats: en Joan i la Mariona.


L'entitat va anar creixent, fins arribar a registrar prop d'una setantena de membres. Amb perseverança i esforç els reptes del grup van anar prenent forma, un dels principals d'aquesta primera dècada va ser la construcció dels dos gegants propis de l'entitat: en primer lloc incorporant la geganta Blanca de Bell-lloc, que es va estrenar l'any 2014 durant la II trobada gegantera, i en la VII edició, en la qual es celebrava el 5è aniversari de la geganta (2019), es va complementar la parella estrenant el gegant Bernat de Peguera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El principal objectiu de l'entitat és fer poble, any rere any sense interrupció s'ha celebrat la trobada gegantera, que enguany arriba a la XIIª edició. Aquestes edicions han acollit de mitjana entre una dotzena i una quinzena de colles en cada una. Inclús durant la pandèmia la colla es va anar reinventant per tal de no perdre la seva activitat. Nosaltres portem el nom del nostre poble pertot arreu i a la vegada gent d’altres pobles coneixen Balsareny, i tot i que hi ha algunes colles que hi són presents quasi cada any, també moltes d'altres de la més diversa geografia catalana han conegut Balsareny acompanyant-nos amb els seus gegants.


Al llarg d'aquests onze anys hem visitat una vuitantena de municipis de tot Catalunya, trepitjant totes quatre províncies. També hem travessat fronteres, participant a les festes del Pilar a Fraga (Osca), a la IV trobada de la Federació Gegantera Valenciana a Vinaròs (País Valencià), les festes de Sant Andreu a Vinçà (Catalunya Nord, França) o la Festa Major de Sant Julià de Lòria (Principat d'Andorra). També hem participat en diverses festes de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, concretament a les ciutats geganteres de Calella (2013) i Terrassa (2015); i a les fires del món geganter de Puigcerdà (2015), Tordera (2022) i la Ràpita (2023). Des del 2013 també s'ha participat sense excepció a totes les trobades comarcals de la vocalia Bages-Berguedà.

 

 

IMG_20220831_111931_719 (1)_edited_edite
IMG_20221108_113815_376_edited.jpg
IMG_20210829_111525_112.jpg
IMG_20210829_111525_085.jpg
IMG-20230220-WA0025_edited_edited.jpg

Al 2019, de la mà de la Televisió del Berguedà, vam enregistrar un magazine al Santuari de Queralt, balcó de Catalunya, donant a conèixer la tradició gegantera i les nostres figures a tota la Catalunya central. Al mateix temps, procurem participar a totes les activitats municipals, ja siguin promogudes pel mateix Ajuntament en festes locals, com ara: la Festa Major, la Festa de la Gent Gran, la Fira d’Entitats, Sant Joan, l'entrega de capons al castell; i també al mateix temps col·laborar amb d'altres entitats del poble, participant a: la Festa dels Traginers, al Cross del Traginer, a la Cavalcada de Reis, a la trobada de les Puntaires...

IMG_20190710_120730_116_edited.jpg
bottom of page