top of page

ELS GEGANTONS

Mariona i Joan

 

El consistori va acordar que el gegantó fos la imatge de mossèn Joan Bajona i Pintó, rector i fill adoptiu de la localitat. Fou una persona polifacètica molt estimada per tots els balsarenyencs i balsarenyenques; la seva dedicació i entrega en diverses entitats del poble el convertiren en una ànima única, destacada i admirada.


Per una banda, fou el fundador de la Coral Sant Esteve, fa seixanta anys, i també el seu director durant més de mig segle; a més, creà la coral infantil Romaní i la coral Els Ametllers. Observem la seva afició musical en la figura amb la particel·la de trombó que porta a la seva mà esquerra i que correspon a una peça musical de la població que ell va escriure fa molts anys.

 

Per l'altra, destacaríem el seu talent en la construcció dels mosaics. El seu art ha quedat enregistrat en diversos racons del municipi, com per exemple: la façana del local parroquial, la font dels Enamorats, la creu del carrer del Castell... i és per aquest motiu que ell mateix demanà a l'alcalde d'aquell mandat, Jaume Rabeya, que a la seva mà dreta hi pogués lluir una paleta.

A finals de l'any 2010, un grup de joves, alguns dels quals encara segueixen sent portadors de la colla, presentaven un projecte a l'Ajuntament per tirar endavant la construcció d'una parella de gegantons a la localitat. Aquesta finalment va ser acceptada per l'equip de govern del moment i es va encarregar la seva construcció a l'artista Antoni Mujal de Cardona i el seu equip. L'estrena es va assenyalar per a la següent Festa Major del municipi, és a dir, per l'abril de 2011.

Però la seva activitat no acaba aquí; també era pessebrista, fotògraf, amant del futbol, president i actor dels Pastorets de Balsareny, entre d'altres. A dia d'avui, l'escola de música i teatre municipal porta el seu nom.

L'atenció i caracterització de la figura feta pel mestre Mujal i les seves modistes va ser realment molt aconseguida. La boina, el seu gec, la camisa, el cinturó, el mateix "puro" (fins i tot destacant la marca dels seus preferits) i el treball magistral en l'elaboració del rostre idèntic del gegantó que va captivar a tot el poble al ser descobert.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fou apadrinat per la Tia Sala i l'Isidret, gegantons de la colla de Santpedor, durant la trobada de gegants de la Festa Major de l'any 2011, que degut a la pluja es celebrà al poliesportiu municipal amb una gran afluència de públic.

joani toni_edited.jpg

La gegantona és la Mariona, nom diminutiu de la patrona de Balsareny, i el seu rostre és anònim. Representa una noia jove, dolça i agradable, que retrata la immensa majoria de balsarenyenques durant el segle passat, que des de ben joves començaven a treballar de valent a les nombroses fàbriques tèxtils que tenia la població i que vorejaven el riu Llobregat. Es guarneix amb la indumentària d'un dia de treball normal i corrent, amb la bata blavosa característica que les modistes varen dissenyar partint d'unes fotografies molt antigues de l'arxiu municipal.

 

 

zyro-image (59).png
GEGANTONSSSSS1.jpg
GEGANTONS.jpg.jpg

Fou apadrinada per l'Isarn i l'Aigó, gegantons de la colla de Sant Fruitós de Bages. Cal destacar la curiositat que, coincidint l'estrena amb el dia de Pasqua, els padrins van obsequiar la fillola amb una mona que tenia un ou de xocolata gegant.

gegantonss.png

L'any 2021, amb motiu del seu desè aniversari van ser restaurats al Taller Aglà de Cassà de la Selva i la balsarenyenca Imma Navarro en va renovar el vestuari. Coincidint amb les restriccions de la pandèmia, la colla va organitzar una exposició - espectacle de gegantons simbòlics d'arreu de Catalunya al teatre municipal, on al llarg d'una setmana una cinquantena de figures d'aquestes característiques van omplir la sala i van rebre la visita de mig miler de persones, així com dels nens i nenes de l'Escola Guillem de Balsareny. Més informació d'aquest acte característic al següent link:  http://sarment.blogspot.com/2021/05/deu-anys-de-gegantons.html

Fitxa tècnica

Joan

Alçada: 2'70m

Pes: 28 kg

Any d'estrena: 2011

Constructor: Toni Mujal

Parella: Mariona

image0_edited_edited.png

Alçada: 2'70m

Pes: 26 kg

Any d'estrena: 2011

Constructor: Toni Mujal

Parella: Joan

Mariona

DSC_0019_edited_edited.jpg
estrena.png
bottom of page