E L S K + S O N E N
Geganters i Grallers de Balsareny
ELS GEGANTS
Blanca de Bell-lloc i Bernat de Peguera
Al moment de construir la parella de gegants de l'entitat, costejada per la pròpia colla mitjançant tot tipus d'iniciatives de marxandatge i d'altres propostes benèfiques, es va acordar que ambdues figures representessin el passat medieval del poble i sobretot que tinguessin un estret vincle amb el castell de Balsareny, icona del municipi, i la seva història.
Finalment els personatges escollits varen ser els següents: Blanca de Bell-lloc i Bernat de Peguera, que foren senyors de Balsareny al segle XIV.
Ella era filla de Guillem de Bell-lloc (del castell de Bell-lloc, a la Roca del Vallès) i Gaia de Santa Eugènia. Fou, també, senyora de Santa Coloma de Vinyoles (a Centelles, Osona); ell era fill de Guillem de Peguera i Blanca. També fou senyor de Peguera (al Berguedà) i d'Olost (a Osona). Van contreure matrimoni. Bernat de Peguera i Blanca de Bell-lloc foren els pares de Ramon II de Peguera. Aquest darrer va ser qui realment comprà el feu (la baronia) de Balsareny, l'any 1351.
Sota la seva baronia es va construir, el 1339, la resclosa de la Séquia de Manresa al peu del castell de Balsareny, que encara a dia d'avui abasteix d'aigua la ciutat de Manresa. L'any 1359 és també qui va reformar el castell, amb permís del rei Pere III, i li va donar l'aspecte gòtic actual.
​
Les dues figures van ser construïdes al taller de l'artista i escultor cardoní Antoni Mujal.
La singularitat d'aquests gegants i el vincle amb Balsareny segueix amb els seus complements i simbolismes.
La Blanca llueix un vestit que combina el blanc i el marró, en el qual es poden trobar més d’un centenar de triangles brodats a mà. La diadema que porta al cap dibuixa la silueta dels merlets del castell de Balsareny. Al mateix temps, el nom de la geganta també al·ludeix a la Mare de Déu de la capella del castell, coneguda pels balsarenyencs com la "Verge blanca", perquè és una talla feta en marbre completament blanc.
​
El Bernat, estrenat casualment el mateix dia de Sant Bernat, va vestit de cavaller medieval, amb tonalitats verdoses i una capa de color grana amb passamaneria. Sosté un escut amb la representació de l’antiga heràldica de Balsareny i, al pit, hi té brodat un lleó rampant, símbol del llinatge dels Peguera.
La Blanca va ser apadrinada per en Sala i na Ricardis, gegants de Sant Fruitós de Bages. Els padrins del Bernat foren en Víctor i na Maria, gegants vells de la vila d'Artés.
​
L'any 2019, en Bernat i la Blanca van apadrinar l'Abdalà i l'Adalés, gegants del Barri Nou de Cardona. L'any 2021 van apadrinar la gegantona Ona del Castell de Puig-reig, inaugurada en motiu del 40è aniversari del Martí i la Carme.
​
L'any 2022 les dues figures apareixen en el 8è volum de "100 GEGANTS", una guia infantil dels gegants de Catalunya. Aquest projecte és promogut per l'editorial "El Cep i la Nansa" i la Botiga de la Festa Major.
​
Es pot adquirir en qualsevol llibreria i amb ella podràs seguir coneixent la història de la Blanca de Bell-lloc i en Bernat de Peguera.
Fitxa tècnica
Bernat de Peguera
Alçada: 3'60 m
​
Pes: 45 kg
​
Any d'estrena: 2019
​
Constructor: Toni Mujal
​
Parella: Blanca de Bell-lloc
​
Blanca de Bell-lloc
Alçada: 3'55 m
​
Pes: 41 kg
​
Any d'estrena: 2014
​
Constructor: Toni Mujal
​
Parella: Bernat de Peguera
​